Veel vuurwerk niet getest op dieren

ConsuNL waarschuwt voor gevaarlijk vuurwerk dat nooit is getest op dieren. Het vuurwerk wordt gewoon in Nederland verkocht, terwijl uit dierproeven blijkt dat het ernstige verwoningen kan veroorzaken.

Foto: SL Chen / Shutterstock.com

Volgens woordvoerder Wilco Bols schieten de regels voor vuurwerk tekort: “Dierproeven zijn verplicht voor de meeste producten, zoals medicijnen en shampoo. Maar voor vuurwerk geldt die verplichting niet. Dat is natuurlijk heel raar.”

De consumentenorganisatie testte verschillende soorten vuurwerk op honden en katten. “We zijn erg geschrokken van de resultaten”, zegt woordvoerder Wilco Bols. “De proefdieren hielden aan het vuurwerk vreselijke verwondingen over. Brandwonden, gescheurde trommelvliezen en ernstige gebitsproblemen bij honden die het aangestoken vuurwerk probeerden op te eten. Onbegrijpelijk dat dit spul gewoon verkocht mag worden.”

ConsuNL probeert in de komende dagen zo veel mogelijk vuurwerk alsnog op dieren te testen. “Morgen onderzoeken we kanonslagen”, zegt Bols. “We hopen dat die veilig zijn voor chihuahua’s, maar eerlijk gezegd vrezen we het ergste.”