Veel sinterklaascadeaus worden feitelijk betaald door de ouders

Foto: David Peperkamp / Shutterstock.com

Het idee dat Sinterklaas jaarlijks vele miljoenen cadeautjes uitdeelt berust op een misverstand. De meeste sinterklaascadeaus worden niet betaald door Sinterklaas, maar door de ouders. Dat blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau QuestionIt.

“Over Sinterklaas worden allerlei verhalen verteld die helemaal niet kloppen”, zegt onderzoeker Sven Kragt. “Al jaren wordt gezegd dat Sinterklaas voor elk kind een cadeautje brengt. Wij weten niet waar dit gerucht vandaan komt, maar het is in elk geval niet juist.”

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 85 procent van alle sinterklaascadeaus door de ouders zijn betaald. De rest komt voor rekening van een oom, tante of ander familielid.

“Sinterklaas maakt goede sier met zijn vrijgevigheid, terwijl de ouders meestal voor de kosten opdraaien. Je kunt je afvragen of dat wel eerlijk is”, aldus Kragt. “Kijk, we weten allemaal dat Sinterklaas niet bestaat, maar laten we dan niet doen alsof. Als je je kind een cadeau geeft, dan wil daar ook de credits voor.”