Vechtsport verandert: “We proberen het altijd eerst uit te praten”

Foto: Icepreaw / Shutterstock.com

De vechtsportwereld is aan het veranderen. Waar wedstrijden voorheen uitliepen op vechtpartijen, is nu meer ruimte voor dialoog. 

Klassieke vechtsporten zoals judo en kickboksen kampen al jaren met een teruglopend aantal beoefenaars. De nieuwe vechtsportvariant yoi kaiwa (‘goed gesprek’) is juist sterk in opkomst. “In onze sport proberen we altijd eerst de wedstrijd uit te praten. Lukt dat niet, dan kan er eventueel gevochten worden. Maar zo ver hoeft het meestal niet te komen”, legt de Utrechtse yoi kaiwa-coach Henny Langzhou (26) uit.

Vooral vanwege het coronavirus neemt de populariteit van yoi kaiwa sterk toe. “Bij contactsporten loop je toch een bepaald risico”, zegt Langzhou. “Juist in deze tijd is het veel veiliger als je elkaar op gepaste afstand met woorden te lijf gaat. In de afgelopen maanden hebben we zelfs een toernooi kunnen doen via Zoom.”

Henny Langzhou werd afgelopen week Europees Kampioen, na een spannende finale tegen de Canadees Norman Watson. “Hij was een geduchte tegenstander, maar na veertien rondes moest hij toegeven dat ik toch sterkere argumenten had.”