“Vaccindebat leidt aandacht af van patat-of-friet-discussie”

Foto: Inside Creative House / Shutterstock.com

De aanhoudende strijd tussen de voor- en tegenstanders van het coronavaccin gaat ten koste van de patat-of-friet-discussie. Dat zegt de brancheorganisatie van Nederlandse snackbaruitbaters BONS.

Nog altijd is in ons land geen overeenstemming over de benaming van gefrituurde aardappelreepjes. De noordelijke provincies geven de voorkeur aan patat, terwijl de zuidelijke provincies liever spreken over friet. Maar door de recente discussie over wel of niet vaccineren verdwijnt de patat-of-friet-discussie steeds verder naar de achtergrond.

“Ik begrijp dat een gesprek over vaccins momenteel belangrijk is, maar hierdoor is er nauwelijks nog aandacht voor het patat-of-friet-probleem. Het lijkt alsof een fatsoenlijke discussie over patat of friet in ons land niet meer gevoerd mag worden”, zegt BONS-woordvoerder Jan-Peter Wijlebelt.

Wijlebelt hoopt dat de patat-of-friet-discussie weer een prominentere plek in de samenleving krijgt: “Een akkoord lijkt verder weg dan ooit. Ik spreek nadrukkelijk geen voorkeur uit, maar ik vind het wel belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven. Hoe kunnen we in godsnaam een vaccindebat voeren, als we het nog niet eens kunnen worden over patat?”