Universiteit Antwerpen vindt logische verklaring voor bliksem

Foto: John D Sirlin / Shutterstock.com

Wetenschappers van de Technische Universiteit Antwerpen zijn er in geslaagd een van de grootste natuurkundige mysteries te ontrafelen. Na een studie van vijftien jaar vonden de wetenschappers een logische verklaring voor het ontstaan van bliksem.

Tijdens een onweersbui zijn vaak lange en felle bliksemschichten te zien. Maar hoe dit fenomeen ontstaat, was tot nu toe in België onbekend. De Vlaamse wetenschappers zeggen nu ‘vrijwel zeker te zijn’ dat bliksem het gevolg is van een elektrische ontlading.

“In een donderwolk bevinden zich positief en negatief geladen deeltjes. De natuur heeft de neiging dit potentiaalverschil op te willen heffen. De ontlading zoekt een weg naar de grond. Er gaat dan een elektrische stroom lopen van de grond naar de wolk. Die stroom is zichtbaar als een felle streep, wat in wetenschappelijke kringen ‘bliksem’ wordt genoemd”, zegt wetenschapper Toine Vanbroeckelaers van de TU Antwerpen.

Voor het ontstaan van bliksem hebben de Belgische wetenschappers dus een logische verklaring. Maar hoe zit het met de donder? “Over de donder is nu nog weinig bekend”, aldus Vanbroeckelaers. “Ooit zullen we ook weten hoe de donder ontstaat, maar daarvoor is nog heel veel onderzoek voor nodig.”