Rondkomen van 850 euro per week… Michelle ging de uitdaging aan

Foto: True Touch Lifestyle / Shutterstock.com

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Maar liefst 1 op de 8 Nederlanders moet wekelijks rondkomen van slechts 850 euro per week. Zou u dat kunnen? Michelle Verhaelen (26) uit Amsterdam ging de uitdaging aan.

Een volle week doorkomen met een budget van slechts 850 euro. En daar moeten óók de boodschappen van betaald worden. Voor een kleine groep Nederlanders is dat de dagelijkse realiteit. “Toen ik het geld aan het begin van de week kreeg, dacht ik: ‘jeetje, hoe ga ik dat in godsnaam doen?'”, zegt Michelle. “Ik heb het gered, maar vraag niet hoe.”

“Als je van zo weinig geld moet rondkomen, moet je je gedrag aanpassen. Dus niet meer zomaar even naar op de supermarkt of een weekendje shoppen in Parijs. Nee, ik moest letterlijk over elk honderdje nadenken”, vertelt Michelle. “Dat was echt even wennen.”

Goedkope zalm

Michelle begon de week met een financiële planning: “Ik heb direct 400 euro opzij gezet voor de boodschappen. En toen ben in de folders gaan uitpluizen. Met een beperkt budget moet je de aanbiedingen eruit pikken. Ik vond ergens een doosje Moët & Chandon voor 250 euro. Dat was echt een mazzeltje. Maar ja, toen was er nog maar 150 euro over voor de overige boodschappen. Ik moest dus de rest van de week goedkope zalm eten. Dat soort keuzes moet je maken.”

Michelle besteedde 150 euro aan kleding en 90 euro aan makeup. De rest van haar budget zette ze opzij voor een avondje in het casino. “Ik was blij dat de week voorbij was”, zucht ze. “Maar toch was het ook leerzaam. Ik kan nu weer normaal gaan leven, maar er zijn mensen die élke week met een budget van 850 euro moeten rondkomen.”