Tropenrooster bij NS: “Treinen ’s nachts koeler”

In verband met de aanhoudende hitte wil de NS het tropenrooster invoeren. Dat houdt in dat treinen voornamelijk ’s nachts gaan rijden. “Overdag is het in de trein niet te houden. Scholen hebben ook een tropenrooster, dus waarom wij niet?”

Foto: DNieuwland / Shutterstock.com

De zomerhitte zorgt voor veel problemen op het spoor. Bruggen en elektronica zijn dan extra kwetsbaar en rails worden zo heet dat ze uitzetten, met kronkels tot gevolg. Ook voor de reizigers is de hitte vervelend. In de trein kan de temperatuur oplopen tot ver boven de 30 graden. ’s Nachts is het veel koeler, waardoor reizigers en personeel minder last hebben van de warmte.

“Bij het tropenrooster worden alle treinen exact twaalf uur vertraagd”, legt een woordvoerder uit. “Bijvoorbeeld: de intercity van Amsterdam naar Den Helder vertrekt niet om 15:39, maar om 03:39, plus natuurlijk de gebruikelijke tien minuten vertraging.”

Volgens het spoorbedrijf hoeven reizigers niet bang te zijn dat ze te laat op hun werk komen: “Uw gebruikelijke trein vertrekt twaalf uur later, maar u kunt dat ondervangen door een nacht eerder te vertrekken. Dan bent u ruim op tijd. Wel kan het iets drukker zijn in de middagspits, tussen 04:00 en 06:00.”