Troonrede: “Het gaat goed met Nederland, behalve met u”

Het gaat goed met Nederland, maar u blijft een probleem. Dat is de belangrijkste boodschap van de Troonrede, die op Prinsjesdag door koning Willem-Alexander werd uitgesproken.

“Op economisch gebied en op het vlak van de internationale samenwerking heeft ons land aanzienlijke vooruitgang geboekt. De welvaart groeit en steeds meer mensen plukken daar de vruchten van. Alleen u, met uw eeuwige commentaar onderling en op social media, blijft ook in het komende jaar een probleem”, sprak de koning.

“Ons land viert dit jaar 75 jaar vrijheid”, vervolgde koning Willem-Alexander. “Van de wereld om ons heen leren we dat vrijheid en welvaart niet vanzelfsprekend zijn. Toch heeft u voortdurend commentaar, zonder ook maar enige zelfreflectie en zonder zelf uw handen uit de mouwen te steken. De regering, onze premier, ons belastingstelsel en de uitgaven van de overheid: u heeft over alles wat te mekkeren, niet gehinderd door enige relevante kennis. En eerlijk gezegd hangt me dat zo langzamerhand een beetje de keel uit. Dat mag u rustig weten.”

Na afloop van de Troonrede ging het koninklijk paar naar paleis Noordeinde voor de traditionele balkonscène.