Tijdelijke coma helpt ouderen door de kerstdagen

Foto: pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock.com

De kerstdagen komen er weer aan. Veel gezinnen ruziën over de vraag waar oma of opa tijdens de feestdagen moet blijven. De coronaregels stellen een maximum aan het aantal gasten en een (groot)ouder komt meestal niet op de eerste plaats. Een tijdelijke, kunstmatige coma kan dan een oplossing zijn. 

Ouderen die nergens terecht kunnen, dreigen de kerstdagen in eenzaamheid te moeten doorbrengen. De kinderen zitten vaak niet op de komst van een (schoon)moeder of -vader te wachten. “Heel begrijpelijk”, zegt de Utrechtse socioloog Ferdinand Dusse. “Ouderen klagen vaak over hun gezondheid en vertellen soms drie keer hetzelfde verhaal. Het is erg jammer als een gezellig kerstdiner daardoor wordt verpest. Vaak vinden ouderen het zelf ook vervelend om de kinderen met hun aanwezigheid op te zadelen. Dan zeg ik: Waarom laten we oma of opa niet een paar dagen slapen?”

Mirjam Zadelkist uit Hellevoetsluis laat haar moeder al een paar jaar tijdens Kerst in coma brengen: “Mama vindt dat zelf ook het beste. Bovendien is er in haar verzorgingshuis meestal onvoldoende personeel tijdens de feestdagen. Als ze slaapt, heeft ze minder hulp nodig. En de verwarming hoeft niet zo achterlijk hoog.”