“Syrië vindt hij interessanter dan de Efteling”

“Ik wil hem graag dat stukje oorlogservaring meegeven. Welke baby gaat nou backpackend door Syrië? Zo’n reis is veel interessanter dan de Efteling”, zegt Eric van Lemele (42). Deze zomer trekt hij met zijn zoontje Skip door het voormalige kalifaat in Syrië.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Ffolas – Bwb Studio – Nieuwspaal

Hoewel de strijders van IS steeds meer terrein verliezen, is de oorlog in Syrië nog lang niet voorbij. Eric van Lemele, in het dagelijks leven salesmanager, bevindt zich momenteel vlakbij de frontlinie. In zijn rugzak zit zijn zoon Skip, net tien maanden oud. “In Raqqa gierden de kogels vlak langs zijn hoofdje. Een onvergetelijke en leerzame ervaring voor zo’n knulletje”, vertelt zijn vader trots.

Want juist het opvoedkundige aspect van de reis vindt Eric belangrijk. “We hadden natuurlijk naar de Efteling kunnen gaan, maar wat voor wereldbeeld geef je zo’n kind daar? Dan gaat hij denken dat de wereld bestaat uit elfjes, Langnek en kabouters. Hier in Syrië krijgt hij geen sprookjes. Hier leert hij de échte wereld kennen. Levenservaring, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Over vier weken zijn Eric en Skip weer in Nederland. “Dan gaan we nog een lang weekend naar Almere. Daar zie ik erg tegenop, maar dat hoort nou eenmaal ook bij de wereld waarin hij leeft.”