Strooiwagens de weg op met nieuwe kruidenmix

Foto: Lubo Ivanko / Shutterstock.com

Komende nacht gaat Rijkswaterstaat weer op grote schaal strooien. Weerbureaus verwachten temperaturen rond het vriespunt, waardoor plaatselijk gladheid kan ontstaan. De strooiwagens gaan voor het eerst de weg op met een nieuwe kruidenmix.

Enkele tientallen strooiwagens gaan komende nacht de weg op. In voorgaande jaren strooide Rijkswaterstaat alleen zout om de gladheid te bestrijden. Voor het eerst worden nu ook andere kruiden toegevoegd. “Zout is een typisch Hollands strooimiddel, maar veel automobilisten hebben een andere culinaire achtergrond. Daarom is besloten om het strooimengsel aan te passen”, legt een woordvoerder uit.

Het hoofdbestanddeel van het nieuwe strooimengsel is nog steeds zout, maar een breed scala aan andere smaakmakers is aan het mengsel toegevoegd. “Op verzoek van automobilisten uit landen rond de Middellandse Zee bevat het mengsel nu zo’n 10 procent mediterrane kruiden. Voor Aziatische weggebruikers wordt wat gember toegevoegd.  Rond Amsterdam en Rotterdam wordt ras el hanout bijgemengd”, aldus de wegbeheerder.

Veel automobilisten denken dat de smaak van het strooimengsel niet uitmaakt, maar dat is volgens Rijkswaterstaat een misverstand: “Vooral fietsers belanden bij gladheid regelmatig met hun bek op het asfalt. Dan moet de smaak wel kloppen.”