Straten blank in het zuiden: “Al dat water moet wel gewoon betaald worden”

Foto: Gertjan Hooijer / Shutterstock.com

Het zuiden van Nederland staat onder water. Door extreme regenbuien kwamen straten dinsdagavond blank te staan in onder meer Brabant en Zuid-Holland. Woensdagavond vallen nog meer buien. Inwoners van de overstroomde gebieden krijgen een flinke rekening van het waterleidingbedrijf.

“Normaal leveren wij het water aan de inwoners, maar nu komt het zomaar gratis uit de lucht vallen. Hierdoor lopen wij veel inkomsten mis”, zegt woordvoerder Nico Kosters namens de gezamenlijke waterleidingbedrijven. “Vanzelfsprekend zullen wij die kosten moeten doorberekenen aan de inwoners van de overstroomde gebieden. Zij kunnen immers van al dat water profiteren.”

Hoe hoog de rekening precies wordt, kunnen de waterleidingbedrijven nog niet zeggen: “In sommige plaatsen staat wel 30 centimeter water in de straat. Dat is zo’n 300 liter per vierkante meter. In een gemiddelde achtertuin staat dan al gauw voor een paar honderd euro water. Overigens mag het bedrag in termijnen worden betaald.”

Ook de achtertuin van Frans Melckdrager uit Dordrecht staat blank. Het waterleidingbedrijf brengt hem daarvoor 400 euro in rekening. Frans heeft begrip voor de extra rekening: “Als ik al dat water uit de kraan had moeten tappen, was ik waarschijnlijk nog duurder uit. Eigenlijk maak ik dus winst.” Frans heeft nog geen idee wat hij met het water gaat doen.