18 ℃
"Niemand doet er iets aan"

Steeds meer onkruid in Amazonegebied

Foto: Yusnizam Yusof / Shutterstock.com

Wetenschappers luiden de noodklok over het onkruid in het Amazonegebied. In de regenwouden in Colombia en Brazilië tiert het onkruid al jaren welig. Het zit de wetenschappers vooral dwars dat niemand er iets aan doet.

Volgens bioloog Alphons Droog is het Amazonegebied al lang niet meer het fraaie regenwoud dat we graag zien. “Overal waar je kijkt is onkruid. Distels, brandnetels, weegbree, noem maar op. Het Amazonegebied ziet er gewoon heel slordig uit en dat is jammer”, aldus Droog.

Dat het onkruid ongehinderd kan doorgroeien, komt volgens de bioloog vooral door de lakse houding van de lokale bevolking: “In het Amazonegebied wonen wel mensen, maar niemand voelt zich geroepen om in het weekend te gaan wieden. Als niemand af en toe een schoffel pakt, wordt het regenwoud een steeds groter zooitje.”

Volgens Droog is het onkruidprobleem niet meer te verhelpen met alleen bestrijdingsmiddelen: “Daarvoor is het al te laat. Het Amazonegebied is helaas één grote wildernis geworden. Het is niet leuk om te horen, maar eigenlijk is het tijd om de boel gewoon plat te gooien. Op veel plekken gebeurt dat gelukkig al.”

 
Deel dit artikel: