Steeds meer Nederlanders doen niet mee aan wintertijd

Foto: Adriaticfoto / Shutterstock.com / Stocksnap / Pixabay

In de nacht van zaterdag op zondag ging de wintertijd in. Dat betekent dat u de klok een uur terug mag zetten. Toch is de belangstelling voor de wintertijd gedaald. Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om de klok niet te verzetten.

Deed vorig jaar nog 98 procent van de huishoudens mee aan de wintertijd, nu is dat nog maar 86 procent. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. Veel Nederlanders vinden de halfjaarlijkse klokaanpassing onzin. Met de hashtag #ikdoenietmeermee maken ze zich kenbaar op sociale media. Maar hoe zit het wettelijk?

U bent inderdaad niet verplicht om deel te nemen aan de wintertijd. Volgens de wet bent u vrij om de zomertijd aan te blijven houden. Hiermee plaatst u uzelf echter in een eigen tijdzone die niet synchroon loopt met de wereld om u heen. Dat kan lastig zijn, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken.

Ook Cassandra Kruik (42) doet niet mee aan de wintertijd. “Wintertijd is echt een achterhaald idee. Wat mij betreft mag die onzin direct worden afgeschaft”, zegt ze. “Bovendien heb ik mijn klok vorig jaar al op wintertijd gezet. In principe hóef ik dus al niets meer te doen.”