Steeds meer cafetaria’s serveren aardappelfriet vanwege gestegen graanprijs

Foto: R. Classen / Shutterstock.com

Als u nu in de snackbar een een portie frietjes bestelt, is de kans groot dat die gemaakt zijn van aardappel. Steeds meer cafetaria’s zijn overgestapt op aardappelfriet vanwege de gestegen prijs van graan.

De stijging van de graanprijs heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Dat land is een van de grootste graanproducenten van Europa, maar door de oorlog kan Oekraïne minder graan verbouwen en exporteren. Hierdoor werd graan in de afgelopen maanden fors duurder.

“Aardappel is een veel goedkoper product. Als je er frietjes van maakt, smaken die eigenlijk net zo lekker. Mijn klanten proeven bijna geen verschil”, zegt uitbater Dave Groeneland van cafetaria De Smulkeizer. “Door die gestegen graanprijs kan het gewoon niet anders. Ik denk dat nog maar weinig klanten bereid zijn om 7 euro te betalen voor een bakje volkorenfriet.”