Staatsbosbeheer zet kamelen uit in Oostvaardersplassen

De aanhoudende droogte is ook in het natuurgebied Oostvaardersplassen goed merkbaar. De grote grazers in het gebied kunnen in het gortdroge landschap maar moeilijk overleven. De heckrunderen, konikpaarden en reeën moeten daarom plaatsmaken voor dieren die beter op de droge omstandigheden zijn aangepast.

Foto: A life beneath stars / Shutterstock.com

Afgelopen juni is de droogste maand ooit gemeten, en ook voor juli voorspellen meteorologen vooral veel zon en geen spatje water. De droogte zorgt voor grote problemen voor de dieren in de Oostvaardersplassen.

“Er is onvoldoende water om de runderen en paarden in leven te houden. Een volwassen grazer moet zo’n twintig liter per dag drinken. Maar het kleine beetje water dat er nog was is door de grazers vrijwel helemaal opgedronken”, zegt bioloog Alphons Droog.

Staatsbosbeheer heeft gisteren vijftig Saoedische kamelen en dromedarissen uitgezet. “Deze dieren hebben in de droge Oostvaardersplassen een veel grotere overlevingskans”, aldus Droog. “Kamelen kunnen weken of zelfs maanden zonder water. Ze zijn perfect aangepast op het Nederlandse klimaat.”