Staakt-het-vuren in Friesland houdt stand

De wapenstilstand in Friesland wordt goed nageleefd. Afgezien van enkele incidenten hebben de strijdende partijen in de afgelopen tijd niet opnieuw het vuur geopend. Dat meldt de VN-werkgroep die bemiddelt tussen de Nederlandse regering en de Friese opstandelingen.

staakt-het-vuren-in-Friesland-houdt-standIn Leeuwarden, waar het hoofdkwartier van de Friezen is gevestigd, is sinds het begin van de wapenstilstand niet opnieuw gevochten. Het openbare leven in de gehavende stad lijkt weer voorzichtig op gang te komen.

Direct na het ingaan van het staakt-het-vuren in 1524 is ook de vluchtelingenstroom grotendeels tot stilstand gekomen. Waarnemers melden dat nog maar weinig Friezen in gammele bootjes de oversteek naar het veilige Texel wagen.

Volgens de Verenigde Naties kan de succesvolle wapenstilstand in Friesland dienen als voorbeeld voor andere oorlogsgebieden, zoals Syrië. Toch moet de strijd tegen de Friezen volgens de VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon nog niet als gestreden worden beschouwd. “Het blijven natuurlijk terroristen”, aldus de VN-baas.