Songfestivalcrisis: Nederland roept ambassadeur Hongarije op het matje

Nederland eist een verklaring voor het onrealistisch lage aantal punten dat Hongarije gaf aan Duncan Laurence. Tijdens het Eurovisie Songfestival kreeg Nederland van de Hongaarse vakjury slechts 1 punt. 

Foto: Saskiamolema / Wiki Commons CC / MagicDesk / Pixabay CC

Het Comité Internationale Cultuurbetrekkingen (CIC) heeft de Hongaarse ambassadeur András Kocsis op het matje geroepen. “Nederland had op het Eurovisie Songfestival duidelijk het beste liedje, hetgeen ook door diverse bondgenoten werd onderschreven. Dan kan het niet zo zijn dat Hongarije ons land slechts 1 punt toebedeelt”, aldus een woordvoerder van het CIC.

Nederland neemt de zaak hoog op. Het CIC: “Op het Eurovisie Songfestival moeten wij op onze bondgenoten kunnen vertrouwen. Vergeet niet dat Hongarije deel uit maakt van de NAVO. Het is zeer verontrustend dat Hongarije ons op cruciale momenten in de steek laat.”

De Hongaarse ambassadeur in Nederland is ontboden op het hoofdkantoor van het CIC. “Wij zijn benieuwd met welke verklaring Hongarije komt voor dit verraad”, aldus de woordvoerder. Inmiddels heeft het leger de opdracht gekregen om paraat te zijn, mocht de zaak klappen.