Songfestivalcrisis: Nederland roept ambassadeur België op het matje

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nederland eist een verklaring voor het onrealistisch lage aantal punten dat België gaf aan S10. Tijdens het Eurovisie Songfestival kreeg Nederland van de Belgische vakjury 0 punten. 

Het Comité Internationale Cultuurbetrekkingen (CIC) heeft de Belgische ambassadeur Anick van Calster op het matje geroepen. “Nederland had op het Eurovisie Songfestival duidelijk het beste liedje, hetgeen ook door diverse bondgenoten werd onderschreven. Dan kan het niet zo zijn dat België ons land geen enkel punt toebedeelt”, aldus een woordvoerder van het CIC.

Nederland neemt de zaak hoog op. Het CIC: “Als buurland heeft Nederland recht op het maximale aantal punten van de Belgische jury. Op het Eurovisie Songfestival moeten wij op onze bondgenoten kunnen vertrouwen. Vergeet niet dat België deel uit maakt van de NAVO. Het is zeer verontrustend dat België ons op cruciale momenten in de steek laat.”

De Belgische ambassadeur in Nederland is ontboden op het hoofdkantoor van het CIC. “Wij zijn benieuwd met welke verklaring België komt voor dit verraad”, aldus de woordvoerder.