Snacks bevatten steeds minder placenta

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

Snackproducenten stoppen steeds minder placenta in hun producten. Dat blijkt uit een onderzoek van ConsuNL. Een frikandel bevat tegenwoordig nog slechts 2 à 3 procent placenta.

De consumentenorganisatie onderzocht vijftien frikandellen van verschillende merken in het laboratorium. Het gehalte aan placenta bleef bij alle frikandellen ruim binnen de toegestane marge. Een frikandel bevat gemiddeld nog maar 2,7 procent placenta. Vijf jaar geleden was dat nog bijna het dubbele.

ConsuNL is verheugd over de resultaten van het onderzoek. “De frikandel heeft onterecht een slecht imago”, zegt woordvoerder Wilco Bols. “Vroeger deden de gekste verhalen de ronde over frikandellen. Er zouden gemalen uiers in zitten, of zelfs apenhersenen. Dat is natuurlijk allemaal onzin. De ingrediënten van frikandellen zijn afkomstig uit keurige slacht- en ziekenhuizen.”