Slager haalt kwetsend varkensvlees uit vitrine

Varkensvlees wordt moeilijker verkrijgbaar. Steeds meer slagerijen halen varkensvlees uit de vitrine. Vlees dat niet halal is, verdwijnt uit het zicht. De slagerijen willen zo voorkomen dat moslims zich gekwetst voelen.

slager-haalt-kwetsend-varkensvlees-uit-vitrineChris Haaksveld runt al jaren een succesvolle slagerij in Nijmegen. Hij is één van de eersten die het varkensvlees uit de vitrines haalt. “In het asielzoekerscentrum hier in de buurt worden veel moslims opgevangen. Volgens de islam is varkensvlees onrein. Het is voor deze mensen misschien kwetsend om varkensvlees zo te zien liggen. Daar mogen we best rekening mee houden”, zegt Haaksveld.

Haaksveld stopt niet helemaal met de verkoop van varkensvlees. “Onder de toonbank hebben we nog wel een voorraadje liggen hoor. Maar onze klanten zullen er zelf om moeten vragen. We leggen het niet meer pontificaal in de vitrine.”

Marijke de Neerdt is al jaren vaste klant in de Nijmeegse slagerij. Zij heeft begrip voor de maatregel. “We moeten islamitische asielzoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn. Dat varkensvlees is natuurlijk hartstikke aanstootgevend. Van mij mag het zelfs helemaal weg. Wij kunnen toch ook gewoon halalvlees eten?”