Brexit-verhaal nu te moeilijk voor u

De situatie rond de Brexit is voor de meeste Nederlanders veel te moeilijk geworden. Dat zegt Groot-Brittannië-kenner Jonas Rilleveld. “Zaterdag was een belangrijke stemming in het Britse parlement, maar daar begrijpt u toch geen hol van. Het loont daarom niet de moeite een artikel te schrijven over de laatste ontwikkelingen”, aldus de deskundige.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Zaterdagmiddag stemden de leden van het Britse parlement over het Letwin-amendement, dat voorschrijft dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan een brexitdeal als de wetgeving die met het uittredingsakkoord samenhangt de goedkeuring heeft van het parlement. “Prachtige zin, maar de doorsnee Nederlander is al lang afgehaakt”, aldus Rilleveld. “Gezien het ontwikkelingsniveau van de gemiddelde Nederlander is het onbegonnen werk om dit hele verhaal uit te leggen.”

“De gelegenheid om een betekenisvolle stemming te houden is verlopen, want de betekenisvolle stemming is ontdaan van alle betekenis”, zei premier Johnson nadat het parlement het amendement had aangenomen. “Dat zegt de gemiddelde Nederlander allemaal niets”, weet Rilleveld. “Die is bij de titel al afgehaakt, of reageert maar wat zonder dit artikel te hebben gelezen en zoekt intussen op Facebook naar memes van het kaliber ‘deel dit als je van je dochter houdt’. Is er nog bier?”