Sinterklaasjournaal krijgt verslaggever in Syrië

Het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep krijgt dit jaar voor het eerst een verslaggever in Syrië. Journaliste Martine Nuyler laat zien hoe kinderen in oorlogsgebieden het sinterklaasfeest vieren.

Foto: DR-images / CemT / Shutterstock.com / Nieuwspaal

“We vinden het belangrijk dat het Sinterklaasjournaal een objectief en compleet beeld geeft van wat er in de wereld gebeurt. Natuurlijk hadden we alleen lieve verhaaltjes kunnen brengen over Sint en Piet, maar is dat eerlijk? Nederlandse kinderen hebben recht op de waarheid”, aldus Nuyler.

Vanaf volgende week brengt het Sinterklaasjournaal aangrijpende verslagen uit de Syrische stad Homs, die door regeringstroepen en rebellen helemaal kapot werd geschoten. Nuyler maakte een serie portretten van kinderen die zich onder gruwelijke omstandigheden voorbereiden op de decemberfeesten.

“Nederlandse kinderen maken zich druk over sinterklaascadeautjes, maar de kinderen in Syrië zijn vooral bezig met overleven”, legt de journaliste uit. “We praten bijvoorbeeld met een 8-jarig jongetje dat zag hoe zijn vader voor zijn ogen werd onthoofd. Hoe beleeft hij het sinterklaasfeest?”