Sigrid Kaag waarschuwt: “U bent Rutte zat? Besef wel dat ik het alternatief ben”

Foto: RVD / Arenda Oomen / Flickr CC

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over VVD-leider Rutte. Veel Nederlanders vinden dat Rutte niet opnieuw premier kan worden en willen dat hij vertrekt. “Ik begrijp dat, maar u moet zich wel realiseren dat ik het alternatief ben”, waarschuwt Kaag.

De politieke carrière van Mark Rutte hangt aan een zijden draadje. In het debat over de Omtzigt-affaire werd Rutte betrapt op een leugentje. Kan hij wel door als premier? En wat gebeurt er als Rutte daadwerkelijk opstapt?

“Het is gebruikelijk dat de grootste partij de premier levert, de VVD dus. Maar dat hóeft niet”, legt Kaag uit. “D66 boekte tijdens de afgelopen verkiezingen de grootste winst. Stel dat Rutte vertrekt, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat ik premier word. Ik denk niet dat u daarop zit te wachten.”

Kaag wijst op haar imago van een kille, elitaire politica met weinig gevoel voor wat er bij de normale burgers leeft: “Ik vraag me oprecht af of dat is wat u wilt. Natuurlijk, Rutte is niet de ideale kandidaat voor het premierschap, maar ben ik niet nog veel erger? U moet zich goed realiseren dat ik misschien minder perfect ben dan ik denk.”