Shell gaat in de Noordzee boren naar zonnebloemolie

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Het tekort aan zonnebloemolie is misschien binnen zes tot twaalf maanden opgelost. Shell gaat twee boorplatforms vrijmaken voor de zoektocht naar zonnebloemolie in de Noordzee.

Sinds de invasie van de Russen in Oekraïne is er een wereldwijd tekort aan zonnebloemolie. Oekraïne was een belangrijke producent van zonnebloemolie. Nu het goedje zo schaars is, wordt het rendabel om te zoeken naar nieuwe bronnen op plekken waar nooit eerder is gezocht.

Twee boorplatforms, de Clipper en de Leman Alpha, worden naar plekken gesleept waar mogelijk ruwe zonnebloemolie in de bodem zit. Als daar daadwerkelijk zonnebloemolie kan worden opgepompt, zouden snackbars en consumenten binnen zes tot twaalf maanden weer kunnen frituren in verse zonnebloemolie.

Milieuorganisaties zijn bezorgd over de plannen van Shell. Een woordvoerder van Earth Rescue spreekt van een stap in de verkeerde richting: “De wereld moet niet langer afhankelijk zijn van zonnebloemolie. Dit is juist het moment om te gaan frituren in duurzame alternatieven, zoals waterstof of windolie.”