Scouting belooft Oekraïne steun na eventuele Russische inval

Foto: Procyk Radek / Shutterstock.com

Mocht Rusland toch besluiten om Oekraïne binnen te vallen, dan kan Oekraïne rekenen op de steun van tienduizenden scouts. Het scoutingleger staat bekend als een trouwe bondgenoot van Oekraïne. 

De verhoudingen tussen Rusland en de Westerse wereld staan op scherp, nadat president Poetin een enorme troepenmacht langs de grens met Oekraïne opbouwde. Inlichtingendiensten verwachten ieder moment een Russische inval in Oekraïne. Volgens hopman Marsingh van de 32ste Welpdivisie zijn de scouts er klaar voor: “Oekraïne kan een beroep op ons doen voor de strijd tegen de Russische agressor. Hier hebben we jarenlang voor getraind.”

Wereldwijd telt de scoutingorganisatie zo’n 50 miljoen goed getrainde scouts. Welke bijdrage de scouts aan de strijd zullen leveren is nog onduidelijk. “Onze Explorercompagnie is gespecialiseerd in genietaken, zoals het bouwen van tijdelijke bruggen”, zegt Marshing. “De Welpen zijn uitstekend inzetbaar als grondtroepen en voor het opsporen van bermbommen.”

Bang voor het Russische leger zijn de scouts volgens Marsingh niet. “Onze 16e Welpcompagnie bestaat uit kinderen tussen 7 en 11 jaar oud. Zij voelen nog weinig angst.”