In 2027 helft vakantievluchten zonder passagiers

Schiphol zet vol in op onbemande vakantievluchten

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

Schiphol komt met een ambitieus plan om de drukte op de luchthaven te verminderen. Over vijf jaar moet minstens de helft van alle vakantievluchten vanaf Schiphol onbemand zijn. 

Door personeelstekort is het al maanden een grote chaos op de luchthaven. Volgens Schiphol zijn het niet de vluchten die de chaos veroorzaken, maar de passagiers zelf. Door de passagiers uit de keten te halen, zou het probleem vanzelf verdwijnen.

“In een vliegtuig zitten nu soms wel driehonderd passagiers en er vertrekken honderden van dit soort toestellen per dag. Logisch dat de luchthaven dat niet aankan”, zegt een woordvoerder.

Volgens Schiphol zijn zoveel passagiers in de toekomst niet meer nodig: “Het is nu al mogelijk om een vliegtuig zonder passagiers veilig te laten opstijgen en landen, al is nog wel een piloot nodig. Over een paar jaar willen we gaan experimenteren met vliegtuigen die helemáál onbemand naar een vakantieadres vliegen. Daar ligt – wat ons betreft – de toekomst.”

Schiphol heeft geen enkele twijfel over de technische haalbaarheid van het plan: “De NASA vliegt nu al met onbemande toestellen naar Mars. Daar zit letterlijk niemand in. Waarom zouden wij dan geen onbemand vliegtuig naar Ibiza kunnen sturen?”