Schaatsenverkopers hard geraakt door dooi, kabinet komt met steunplan

Foto: YT CC

De overheid stelt 4,3 miljard euro beschikbaar voor noodsteun aan de schaatsbranche. Volgens het kabinet wordt de schaatsbranche harder geraakt door de dooi dan andere sectoren.

Sinds zondagmiddag heeft ons land te maken met een warme luchtstroom vanuit het zuiden. Veel bedrijven zijn door de plotselinge dooi overvallen. Schaatsenverkopers melden een omzetdaling van maar liefst 94 procent. De regering komt deze ondernemers tegemoet. De schaatsbranche kan vanaf maandag een beroep doen op de zogenoemde TORSO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Schaatsgerelateerde Ondernemingen).

“We willen er primair voor zorgen dat banen behouden blijven en dat bedrijven overeind blijven”, zegt minister Wopke Hoekstra. “Het is volledig buiten de schuld van deze ondernemingen gaan dooien. Dat is overmacht. We mogen de schaatsenverkopers nu niet in de kou laten staan.”

Schaatsgerelateerde bedrijven kunnen volgens de minister in ieder geval tot januari 2022 een beroep doen op de TORSO, of ‘zo lang de temperatuur significant boven het vriespunt blijft’.