Sarah was verslaafd aan K3: “Ze ging door een hel”

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Ze luisterde vier, soms vijf uur per dag. Zodra Sarah uit school kwam moest ze K3 horen. Vorig jaar besloot haar moeder dat het zo niet langer kon. Sarah moest afkicken.

“Haar verslaving begon heel onschuldig”, herinnert moeder Melanie zich. “Toen Sarah drie werd, kreeg ze een cd van K3. In de auto op weg naar oma zette ik die op. Na een paar weken zong ze al mee. Leuke, vrolijke liedjes, gezongen door drie knappe meisjes. Ik zag er geen kwaad in. Achteraf natuurlijk ontzettend naïef.”

Helaas bleef het niet bij die paar liedjes in de auto. “Sarah begon ook binnenshuis te luisteren naar K3. Eerst alleen in haar slaapkamer, later overal. Ze wilde spulletjes van K3. Broodtrommels, dekbedovertrekken, Sarah moest alles hebben waarop K3 was afgebeeld. Dat is het gemene van K3: ze pakken je in met leuke liedjes, maar op den duur wil je steeds meer.”

Sarah’s obsessie voor K3 liep uit de hand. “Voordat ze naar school ging, bij de kinderopvang, zelfs ’s nachts luisterde ze stiekem naar K3. Als ik vroeg wat ze wilde eten, dan antwoordde ze ‘Oya Lélé’. Dat is het moment waarop ik zei: ‘Sarah, nu is het genoeg. Nu gaan we hulp zoeken’.”

Spugen

Samen met Sarah stelde Melanie een afkickprogramma op. “Elke dag een uurtje minder K3, dat was de bedoeling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is makkelijk om met K3 te beginnen, maar dan kun je niet meer stoppen. Ze is door een hel gegaan, dat mag je rustig weten. Huilen, driftbuien, spugen, leven zonder K3 viel haar heel zwaar.”

“Sarah is nu 8 jaar en bijna een jaar ‘clean'”, vertelt Melanie. “Ik ben ongelofelijk trots op haar. En ook op haar vader, die Sarah heeft meegeholpen met afkicken. Sarah houdt nu van Metallica en Cannibal Corpse. Maar dat vind ik niet zo erg, want die hebben geen dekbedden.”