Ruzie tussen Facebook en Nieuwspaal lijkt bijgelegd

Foto: Frederic Legrand – COMEO / Asdf MEDIA / Shutterstock.com

Het langslepende conflict tussen Facebook en de redactie van Nieuwspaal lijkt voorbij. Dat is het resultaat van overleg tussen beide partijen in een hotel langs de A4.

Enkele weken geleden verschenen de zogenoemde Facebook Papers, waaruit blijkt dat Facebook haar gebruikers opzettelijk steeds extremere berichten voorschotelt omwille van de winst. Op die manier zaait Facebook willens en wetens verdeeldheid in de samenleving. “Een afschuwelijk verdienmodel, waarmee Nieuwspaal zich niet wil associëren. Daarom besloten wij de berichtgeving via Facebook tijdelijk te staken, tot wij de kwestie met Facebook hadden besproken”, zo legt Nieuwspaal hoofdredacteur Hans Wolterdijk uit.

Nieuwspaal bleef haar hoogstaande journalistieke artikelen weliswaar publiceren op haar website, maar bleef op Facebook wekenlang stil. Als gevolg daarvan daalde de beurskoers van Facebook met maar liefst 20 procent.

Op initiatief van Facebook is maandag overleg gevoerd in hotel Van der Valk langs de A4 bij Schiphol. “Facebook heeft uitgelegd dat het bedrijf bereid is om alle ethiek opzij te zetten als dat de winst ten goede komt. Facebook beloofde ons een paar centen als wij daarover onze mond houden en onze berichtgeving op Facebook hervatten”, aldus Wolterdijk. “Een knieval? Jazeker, maar ook wij hebben monden te voeden. Een van onze medewerkers heeft een gehandicapte dochter. En dan heb ik het niet over een armpje minder.”

Facebook-CEO Mark Zuckerberg is blij met de terugkeer van Nieuwspaal op zijn platform: “Nieuwspaal heeft het Algoritme beledigd. Normaliter staat daarop een shadowban van zes maanden, Voor deze keer strijk ik over mijn hart, als het maar niet nog eens gebeurt. Het internet is van mij, laat dat duidelijk zijn.”