Rutte pleit voor eenmanskabinet: “Ik kan het eigenlijk best alleen”

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

Demissionair premier Rutte is bereid om in zijn volgende kabinet alleen te regeren. Dat zei Rutte in reactie op het zoveelste schandaal rond een van zijn ministers.

Na het aftreden van de ministers Kaag en Wiebes en staatssecretaris Keijzer dreigt nu ook ontslag voor minister Hoekstra. Hij zou in het verleden belasting hebben ontdoken via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Wat Rutte betreft is de maat nu vol.

“We kunnen moeilijk ontkennen dat ministers en staatssecretarissen in de afgelopen jaren voor veel problemen hebben gezorgd. Daarbij memoreer ik nadrukkelijk ook het gedoe rond de bruiloft van minister Grapperhaus”, aldus Rutte. “We moeten ons afvragen of ons land nog wel ministers nodig heeft. Laten we niet vergeten dat ik inmiddels ruime regeerervaring heb en veel zaken alleen af kan.”

Rutte heeft zijn wensen inmiddels kenbaar gemaakt aan de overgebleven kabinetsleden: “Ik dank hen oprecht voor hun bewezen diensten in de afgelopen tijd en wens hen alle succes in hun toekomstige carrière. Het is goed zo.”