Rutger Hauer (75) overleden

Acteur Rutger Hauer is overleden. Zijn familie maakte bekend dat Hauer stierf na een kort ziekbed in het Friese Beesterzwaag. De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden.

Foto: Markus Wissmann / Shutterstock.com

Hauer was vooral bekend van zijn rollen in de televisieserie Floris en de speelfilm Turks Fruit. Zijn fantastische optreden in de film Soldaat van Oranje bleef in Hollywood niet onopgemerkt. Hauer kreeg belangrijke rollen in grote Amerikaanse producties, waaronder Blade Runner en The Hitcher.

Veel Nederlanders hebben herinneringen aan Rutger Hauer. “Ik was jarenlang een enorme fan van Rutger Hauer”, vertelt Eliza Hurkevloer uit Aalsmeer. “Ik weet nog dat ik in 2005 naar Amsterdam reed voor de film Batman Begins. Rutger Hauer speelde daarin de rol van Earle. Onderweg naar de bioscoop verloor ik de macht over het stuur. Ik knalde met mijn auto tegen een boom en raakte bewusteloos. Vijf maanden heb ik in coma gelegen. Ik heb er blijvende hersenschade aan overgehouden. Ik kan bijvoorbeeld niet meer goed hoofdrekenen. Ook heb ik geen controle meer over mijn blaas.”