Rusland: Novitsjok geeft nog te veel bijwerkingen als vaccinatiemiddel tegen corona

Foto: Evgenii Sribnyi / Shutterstock.com

Een forse tegenslag voor de Russische medische sector rondom de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Uit een recent uitgevoerde test blijkt dat het middel novitsjok bijwerkingen heeft.

President Poetin praatte de pers vanmiddag bij over de ontwikkeling van een coronavaccin in zijn land. Ondanks goede resultaten met novitsjok bij een groot deel van de geteste personen, zijn de bijwerkingen bij een ander deel van de groep momenteel nog te groot om het middel grootschalig in te zetten.

“Om het placebo-effect uit te sluiten, hebben we een dubbelblind onderzoek gedaan bij een selectieve testgroep van willekeurige en minder-willekeurige proefpersonen”, legt een woordvoerder van het Kremlin uit. “Bij een groot deel van deze groep leidde de behandeling met novitsjok binnen enkele dagen tot een reproductiegetal van nul. Helaas hebben we geen zicht meer op sommige leden van de testgroep, omdat deze bijvoorbeeld naar Duitsland zijn vervoerd. Daar zijn diverse bijwerkingen geconstateerd, variërend van zelfstandig ademen tot zelfs actieve deelname aan sociale media.”

Zodra het mogelijk is, wil Rusland de testgroep opnieuw behandelen.