“Rot op met je beste wensen”

In de meeste plaatsen is het jaar 2018 inmiddels begonnen, maar niet overal. Zoals elk jaar deed de gemeente Meppel niet mee aan de jaarwisseling. “Die flauwekul hoeft voor ons niet”, zegt inwoner Cornelis Honselaar.

Foto: Ysbrand Cosijn / Shutterstock.com

1 januari is in Meppel een dag als alle andere. Het Drentse plaatsje laat traditiegetrouw de jaarwisseling aan zich voorbij gaan. Geen vuurwerk, geen champagne en al helemaal geen nieuw jaar.

“Allemaal onzin”, zegt veehouder Cornelis Honselaar over de jaarwisseling. “De jeugd van tegenwoordig wil elk jaar een nieuw jaar. Wij doen daar niet aan mee. Waarom zou je een nieuw jaar inluiden, terwijl het oude jaar nog goed is?”

“Rot toch op met je beste wensen”, moppert Honselaar. “Jaarwisselingen brengen niets dan ellende. Rotterdam raakte in 1940 betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Of Amsterdam. Daar hadden ze de Bijlmerramp, omdat het zo nodig 1992 moest zijn. Die gebeurtenissen hebben wij in Meppel niet hoeven meemaken. Hier is het nog gewoon 1861. Al moet ik er wel bij zeggen dat wij geen Bijlmer hebben.”