Roodharigen hebben inderdaad geen ziel

Alleen al in ons land lopen bijna zes miljoen roodharigen rond. Wat bezielt hen? Nieuwspaal ging op onderzoek uit.

Prof. dr. Klaas Niemegen bestudeert roodharigen al tientallen jaren. “Ze worden vaak als mensen behandeld, maar dat zijn ze beslist niet. Dat misverstand moet nu echt eens uit de wereld. Behalve de zichtbare verschillen, rood haar en een extreem bleke huid, zijn roodharigen juist ook van binnen significant anders dan mensen. Zo hebben ze geen ziel”, zegt Niemegen.

Zolang zijn onderzoek loopt, waarschuwt Niemegen al voor de gevaren van roodharigen. “Soms lijkt het of ze gevoel hebben. Ze beginnen dan ineens te huilen of lachen om een grapje. Dan veinzen ze emotie. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat dat vals is. Ze spelen een spelletje met ons. Roodharigen imiteren graag menselijke emoties, om ons op het verkeerde been te zetten.”

Over de vraag of roodharigen moeten worden bestreden, is Niemegen duidelijk. “Roodharigen parasiteren op onze voedselbronnen en verbruiken onze zuurstof. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze ons leefklimaat steeds verder binnendringen. Vorige week nog zag ik een roodharige bij het winkelcentrum. Op klaarlichte dag! Dat moeten we niet willen.”

Gelukkig zijn er effectieve en heel betaalbare manieren om roodharigen aan te pakken. “Vooral als ze nog klein zijn, zijn ze gemakkelijk te vangen. In de zomer kun je roodharigen urenlang in de zon zetten. Door hun bleke huid zijn ze dan in een mum van tijd verbrand”, zegt Niemegen. Op de vraag of dat niet wreed is, schudt de onderzoeker zijn hoofd. “Dit zijn geen mensen.”

Niemegen doelt uitsluitend op roodharigen die met hun neusgaten blokfluit kunnen spelen terwijl ze achterstevoren het Oude Testament opzeggen.