Uitdaging: rondkomen van 850 euro per week

Maar liefst 1 op de 8 Nederlanders moet wekelijks rondkomen van slechts 850 euro per week. Zou u dat kunnen? Jeanine Bijvanck (36) ging de uitdaging aan.

Foto: Image Point Fr / www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Een volle week doorkomen met een budget van slechts 850 euro. En daar moeten óók de boodschappen van betaald worden. Voor een kleine groep Nederlanders is dat de dagelijkse realiteit. “Toen ik het geld aan het begin van de week kreeg, dacht ik: ‘jeetje, hoe ga ik dat in godsnaam doen?'”, zegt Jeanine. “Ik heb het gered, maar vraag niet hoe.”

“Als je van zo weinig geld moet rondkomen, moet je je gedrag aanpassen. Dus niet meer zomaar even naar op de supermarkt of een weekendje shoppen in Parijs. Nee, ik moest letterlijk over elk honderdje nadenken”, vertelt Jeanine. “Dat was echt even wennen.”

Jeanine begon de week met een financiële planning: “Ik heb direct 400 euro opzij gezet voor de boodschappen. En toen ben in de folders gaan uitpluizen. Met een beperkt budget moet je de aanbiedingen eruit pikken. Ik vond ergens een doosje Moët & Chandon voor 250 euro. Dat was echt een mazzeltje. Maar ja, toen was er nog maar 150 euro over voor de overige boodschappen. Ik moest dus de rest van de week goedkope zalm eten. Dat soort keuzes moet je maken.”

Jeanine besteedde 150 euro aan kleding en 90 euro aan makeup. De rest van haar budget zette Jeanine opzij voor een avondje in het casino. “Ik was blij dat de week voorbij was”, zucht ze. “Maar toch was het ook leerzaam. Ik heb nu nog meer medelijden met mensen die altijd van 850 per week moeten rondkomen. Dan heb je echt een rotleven hoor.”