“Politie had daders eerder moeten pakken”

Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Veel misdrijven in Nederland hadden kunnen worden voorkomen als de daders vooraf waren gepakt. Dat stelt criminoloog Pim Jocherse in een rapport. Nu worden de daders vaak pas gearresteerd als het misdrijf al gepleegd is. “Feitelijk ben je dan dus te laat”, aldus Jocherse. 

Uit cijfers van de politie blijkt dat vorig jaar in ons land maar liefst 766.638 misdrijven werden geregistreerd. Toch worden dieven, verkrachters en verkeershufters meestal pas achteraf gepakt.

“De politie moet een pro-actieve rol aannemen in de bestrijding van criminaliteit”, zegt Jocherse. “Vaak kun je al ruim van tevoren vermoeden dat iemand een misdrijf gaat plegen. Als je de dader dan al arresteert, voorkom je dat er slachtoffers vallen.”

Als voorbeeld noemt Jocherse een persoon met een bijstandsuitkering. “Zo iemand heeft meestal geldgebrek. De kans is groot dat hij vroeg of laat iets gaat stelen. Dan zeg ik: pak dat tuig op vóórdat het fout gaat. Datzelfde geldt voor mannen die langer dan een jaar droog staan. Je kunt wachten tot zo’n gefrustreerde viezerik een zedenmisdrijf pleegt, of al eerder ingrijpen. In principe zou je elke Nederlander preventief moeten arresteren. Dat zou een hoop narigheid besparen.”