20 ℃

Rampzalig jaar voor Nederlandse plasticvisserij: “Vangst wordt steeds minder”

Rampzalig jaar voor Nederlandse plasticvisserij: “Vangst wordt steeds minder”
Foto: TasfotoNL / Shutterstock.com

Voor de Nederlandse plasticvisserij was 2022 een rampzalig jaar. Sommige plasticvissers zitten al hun hele leven in het vak, maar ze krijgen het steeds moeilijker. Dit jaar kregen ze hun netten nauwelijks vol. Zit er nog toekomst in de plasticvisserij?

Freek Binnekes, kapitein van de plastickotter Hoornervliet, zag de vangsten in het afgelopen jaar flink afnemen. “Per dag vang ik nog hooguit 30 kilo plastic”, gokt hij. Alles bij elkaar levert dat vijftien euro op. Hoe moet ik daar in godsnaam van leven?”

“Vroeger kon je in de plasticvisserij een goede boterham verdienen”, mijmert Binnekes. “Mensen flikkerden van alles in het water. Lege flessen, peuken, oud speelgoed. Gouden tijden waren dat. Maar tegenwoordig brengen ze alles naar de milieustraat. En daar zijn ze nog trots op ook. Hoe de ambachtelijke plasticvisser dan moet rondkomen, daar houden ze geen rekening mee. De vangst wordt steeds minder. Op sommige dagen krijg ik amper mijn netten vol.”

Binnekes voelt ook de concurrentie van de grote plastictrawlers: “Ze vissen de hele oceaan leeg. Zo’n Boyan Slat bijvoorbeeld, met zijn Ocean Cleanup, haalde dit jaar 816.000 kilo plastic uit de oceanen. Wat blijft er dan nog over voor een klein plasticvissertje als ik?”

En de gemeente? “Ach, schei uit over de gemeente”, moppert Binnekes. “Die denken alleen maar aan zichzelf. Elke maand halen ze snel alles op, als een stelletje aasgieren. Geloof me, er is plastic genoeg, maar het krijgt niet eens de kans om de zee te bereiken.”

 
Deel dit artikel: