Ramptoeristen dit jaar massaal naar Syrië

Syrië is dit jaar de populairste bestemming voor ramptoeristen. Dat blijkt uit cijfers van de reisbranche. Zo’n tachtigduizend ramptoeristen reizen deze zomer naar Syrië, om daar van het oorlogsleed te genieten.

Wim en Ineke Ploeg uit Wageningen zijn al twintig jaar ramptoeristen. Trots laat Ineke een foto zien, die is gemaakt bij een massagraf. “Na de val van Srebrenica zijn wij er direct met de caravan naartoe gereden. In 1999 liepen we tussen de ingestorte huizen na de aardbeving in Turkije. We hebben prachtige foto’s van die puinhoop kunnen maken. Natuurlijk hebben we de mensen wel verteld hoe erg we het allemaal vonden.”

Als het gaat over de aanslagen van elf september in New York, begint Ineke te glunderen. “Toen waren wij er ook weer bij! We stonden te kijken hoe de lichamen uit de rokende puinhopen van het World Trade Center werden gehaald. Door de paniek was ground zero nog niet afgezet, waardoor we er met onze neus bovenop stonden. Magnifique!”

Ineke Ploeg herinnert zich de hongersnood in Darfur, in 2003: “De catering was erg mager. En zelfs het hotelpersoneel was voortdurend aan het bedelen. Dan moet je als ramptoerist wel “nee” kunnen zeggen. Anders blijf je aan de gang.”

Volgens de reisbranche is Syrië dit jaar de populairste bestemming voor ramptoeristen. Van het door oorlog getroffen land is nog maar weinig over. Het kostte Fred Köffeman van Lookylooky Travel veel moeite om voldoende hotelkamers te vinden. “Veel hotels hebben geen warm water. Door de bombardementen ligt er vaak stof op de vensterbanken. Dat willen onze klanten niet.”

Naast Syrië gaat het ook goed met het ramptoerisme in Noord-Irak, Oekraïne en Volendam.