Racistisch schilderij De Nachtwacht blijft toch in Rijksmuseum

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Het omstreden schilderij De Nachtwacht van Rembrandt blijft te zien in het Rijksmuseum, ondanks het verzoek van actiegroepen om het kunstwerk te verwijderen.

Rembrandt schilderde het doek in 1642, tijdens de hoogtijdagen van de koloniale overheersing. Actiegroep KODN noemt het schilderij ‘schaamteloos provocerend voor mensen van kleur’.

“Er staan er alleen witte mensen op. Het is duidelijk te zien dat Rembrandt er alles aan heeft gedaan om mensen van kleur buiten beeld te houden”, zegt actievoerder Stanley Braafsuiker.

Volgens kunsthistorici moet het schilderij gezien worden in de context van het leven in de zeventiende eeuw, maar dat argument veegt Braafsuiker van tafel: “Het schilderij toont leden van de Amsterdamse burgerij die zich verrijkte met de handel in slaven en gestolen goederen. Voor veel mensen is dit racistische kunstwerk buitengewoon kwetsend.”

“Dat De Nachtwacht toch in het Rijksmuseum te zien blijft, geeft aan dat racisme nog volop in Nederland voorkomt. Elk ander museum zou zich kapotschamen voor zo’n schilderij”, briest Braafsuiker. “Ons verzoek is heel redelijk. Het Rijksmuseum hoeft echt niet álle schilderijen te verwijderen, alleen De Nachtwacht. Is dat nou te veel gevraagd?”