Je puberdochter wil niet gaan roken… wat nu?

Pubers zijn steeds eerder volwassen. Toch beginnen ze pas op latere leeftijd met roken. Moeten ouders ingrijpen? Rianne Collebeeck is al 16, maar vertikt het om te gaan roken. Haar moeder is radeloos.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Highwaystarz Photography

“Rianne heeft een enorme ontwikkelingsachterstand”, vertelt moeder Marion. “Lichamelijk is ze al een jonge vrouw, maar in haar gedrag is ze nog echt een kind. Ze woont nog thuis, ze heeft geen baan en luistert naar Ariana Grande. Sinds vorig jaar drinkt ze wel af en toe een wijntje, maar van sigaretten wil ze nog niets weten. Ja, daar maken we ons best zorgen over.”

“We hebben er regelmatig ruzie over”, vult vader Hubèrt aan. “Op haar zestiende verjaardag hebben we Rianne duidelijk verteld dat het nu echt tijd wordt om te gaan roken. We hebben zelfs een slof sigaretten voor haar gekocht. Nou, die heeft ze nog steeds niet aangeraakt.”

Volgens Marion ligt er ook een taak voor de scholen. “Mijn eerste sigaretje rookte ik op het schoolplein. Toen ik 16 was, rookte ik al als een ketter. Nu zie je dat veel scholen niet eens een rookhok hebben. De docenten stimuleren veel te weinig. Tja, vind je het gek dat pubers dan steeds later beginnen?”