Psycholoog: “Uw leven was vóór corona ook al niet zo leuk”

Foto: SB Arts Media / Shutterstock.com

Opnieuw geldt in ons land een strenge lockdown. Dat betekent dat leuke dingen doen voorlopig niet mogelijk is. Hoe blijf je positief? Wij vroegen het aan psycholoog Frans Heijligh.

Heijligh is gespecialiseerd in positiviteitstherapie. Tijdens de lockdown leert hij mensen om anders om te gaan met de beperkingen. “Ik wil mensen vooral hun valse hoop ontnemen. Juist nu hebben ze daar behoefte aan. Mensen romantiseren het ‘normale’ leven dat ze voor de coronacrisis hadden, terwijl dat meestal volledig onterecht is”, aldus Heijligh.

“Wees eerlijk: u klaagde ook al toen u nog nooit van corona gehoord had”, weet de psycholoog. “U had commentaar op alles. Op de politiek, op uw buren en op uw werkgever. En daar had u alle recht toe. Want u moet niet vergeten dat u toen óók al een kutleven had, met uw doodgewone baantje, uw doodgewone salarisje en uw doodgewone huisje. Door corona is uw leven echt niet zo veel slechter dan het al was. Zie je wel? Als je het zo bekijkt, valt het allemaal eigenlijk best wel mee.”