Prinsjesdagstukken uitgelekt: koopkracht stijgt, behalve die van u

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

De Prinsjesdagstukken zijn opnieuw uitgelekt. Officieel wordt het houten koffertje met de miljoenennota pas op Prinsjesdag gepresenteerd, maar zoals elk jaar zijn de gegevens al in handen van de media. Gaat u erop vooruit of achteruit? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Mede door de coronacrisis loopt de werkloosheid verder op. De verwachting is dat komend jaar ruim 545.000 mensen werkloos thuis zitten. Door steunmaatregelen van het kabinet wordt toch een economische groei verwacht van 3,5 procent. Helaas pakken de Prinsjesdagstukken voor u persoonlijk minder gunstig uit.

U krijgt volgend jaar te maken met een aantal forse tegenvallers. Zo gaat onder meer uw auto kapot. Geld voor een nieuwe heeft u niet. Investeringen in biologisch voedsel worden door de overheid extra gestimuleerd. U maakt daar geen gebruik van. Uw hond moet in het derde kwartaal onverwacht naar de dierenarts. De kosten van de behandeling worden geraamd op ruim 200 euro. Door een aanbieding bij de Aldi krijgt u in april een meevaller, maar die wordt tenietgedaan door uw stijgende tabaksuitgaven.

Ondanks uw sombere economische vooruitzichten gaat u zo’n 1,8% meer geld uitgeven. Volgens de overheid is dat niet verstandig, maar u doet het toch. De overheid houdt scherp in de gaten waar u dat geld allemaal aan uitgeeft. Heeft u die nieuwe schoenen wel echt nodig? De overheid vindt van niet.