Prinses Alexia wordt 17, maar woont nog altijd bij haar ouders

Prinses Alexia wordt 17, maar woont nog altijd bij haar ouders
Foto: RVD / Erwin Olaf

Een laatbloeier, zeggen de deskundigen. Prinses Alexia werd zondag 17 jaar, maar woont nog altijd bij haar ouders. Wat doe je als je tiener weigert op zichzelf te gaan wonen?

Prinses Alexia is inmiddels uitgegroeid tot een jonge vrouw met een koninklijke titel. Ook financieel heeft ze haar zaakjes op orde. Toch woont ze nog altijd bij haar ouders in paleis Huis ten Bosch. “Veel jongeren blijven te lang bij hun ouders hangen. Lekker makkelijk, denken ze. Alles wordt geregeld, er wordt gekookt en schoongemaakt. Maar voor de ouders kan het heel frustrerend zijn. Op den duur wil je toch je vrijheid terug”, zegt pedagoog Gerard Zilver.

De pedagoog adviseert koning Willem-Alexander en koningin Máxima om de druk op Alexia langzaam op te voeren: “Met een paar subtiele hints kun je haar duidelijk maken dat het tijd is om te vertrekken. Zet ’s avonds bijvoorbeeld een bord minder op tafel, of zet haar koffers bij de deur. Komt de boodschap dan nog niet over, dan ontruim je haar kamer en vervang je de sloten. Alexia mag dan een prinses zijn, maar je wil haar toch zo normaal mogelijk opvoeden.”

 
Deel dit artikel: