Populariteit Kim Jong-un in Nederland daalt

Door de meeste Nederlanders wordt hij nog steeds gezien als de grote leider van Noord-Korea. Maar de populariteit van Kim Jong-un lijkt in de afgelopen weken toch iets gedaald. Nog maar 64% van de Nederlanders zegt vertrouwen te hebben in het Noord-Koreaanse staatshoofd.

Foto: YT CC

Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat sommige Nederlanders teleurgesteld zijn in Kim Jong-un. De sympathieke Noord-Koreaanse leider krijgt vooral kritiek op zijn rol in het conflict met de Verenigde Staten.

“De Amerikaanse dictator Donald Trump heeft Noord-Korea gedreigd met een nucleaire aanval. Kim Jong-un had daar veel krachtiger op moeten reageren. Je kunt niet blijven waarschuwen. Op een gegeven is de maat gewoon vol. Militair ingrijpen in de Verenigde Staten wordt zo langzamerhand onvermijdelijk”, aldus één van de ondervraagden.

Volgens de meerderheid van de Nederlandse bevolking moet Kim Jong-un zich aan zijn woord houden. “Je kunt niet steeds met nieuwe dreigementen proberen de boel te sussen. Als je belooft het conflict op te lossen met een totale, allesvernietigende kernoorlog, dóe dat dan ook. Anders verlies je je geloofwaardigheid.”

Nog maar tweederde van de Nederlandse bevolking heeft vertrouwen in de Noord-Koreaanse leider. Maar liefst 18% van de Nederlanders heeft momenteel zelfs meer vertrouwen in de Amerikaanse despoot Donald Trump.