Politieke rel na hageldrama: “Hoe kon dit gebeuren?”

Foto: Roseberry3 / Shutterstock.com

Wie is verantwoordelijk voor de dramatische hagelbui van zaterdagavond? Die vraag staat centraal in een politiek debat in de Drentse gemeente Westerwolde.

Het dorp Ter Apel, dat valt binnen de gemeente Westerwolde, werd zaterdagavond getroffen door een vernietigende hagelbui. Hagelstenen zo groot als dikke druiven vielen uit de lucht. Inmiddels is de hagelbui voorbij, maar de schrik zit er bij de bevolking flink in.

Bientje Reudegaal (48) genoot nietsvermoedend van een kopje koffie toen ze door de hagelbui werd overvallen. “Ineens kwamen de hagelstenen naar beneden. Tientallen, honderden, duizenden”, vertelt ze. “Ik ben onmiddellijk naar binnen gegaan. Als ik van tevoren had geweten dat dit zou gaan gebeuren, dan was ik niet met mijn koffie in de tuin gaan zitten.”

Intussen wordt gesproken over de schuldvraag. Volgens mevrouw Reudegaal is er geen twijfel mogelijk: de gemeente is aansprakelijk: “In het verleden hebben we hier vaker hagel over ons heen gehad. Daarna heeft de gemeente niets gedaan om herhaling te voorkomen. En nu dit. Dan kun je als gemeentebestuur toch niet gewoon blijven zitten? Je kunt wel zeggen: ‘ja, maar dat is nou eenmaal het weer’, maar dat vind ik te makkelijk. Hoeveel hagelstenen moeten er nog vallen voordat burgemeester Velema eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt?”