Poetin kijkt gespannen mee met Algemene Politieke Beschouwingen

Foto: Frederic Legrand COMEO / Denisik11 / Milkovasa / Volonoff / Shutterstock.com

Het is nog even nagelbijten voor de Russische president Vladimir Poetin. In Den Haag zijn de Algemene Politieke Beschouwingen in volle gang. In Moskou wordt het debat van de Nederlandse Tweede Kamer over de plannen voor volgend jaar met volle aandacht gevolgd.

Via beeldschermen in zijn werkkamer volgt Poetin het wereldnieuws. Eén van de schermen toont continu livebeelden van de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag. “Het CDA wil dat niet alleen huishoudens, maar ook buurthuizen en sportverenigingen steun krijgen bij het betalen van de energierekening. Als het kabinet daarmee akkoord gaat, heeft dat grote gevolgen voor de effectiviteit van Poetins gasblokkades”, zegt correspondent Rutger Radesmeer vanuit Moskou.

Poetin dreigde woensdagochtend in bedekte termen opnieuw met de inzet van kernwapens in de oorlog met Oekraïne. “Of Rusland daadwerkelijk een kernwapen gaat gebruiken, hangt onder meer af van de Algemene Politieke Beschouwingen”, weet Radesmeer. “In Den Haag praat de Kamer namelijk niet alleen over het prijsplafond voor energie, maar ook over het geld dat Nederland volgend jaar uitgeeft aan defensie. Reken maar dat van belang is voor de Russische strategie.”