Panda’s in Nederland bijna uitgestorven

Het gaat niet goed met de reuzenpanda’s in ons land. De panda’s die onlangs naar Nederland werden gehaald zijn alweer bijna uitgestorven. Biologen vrezen voor het lot van de Nederlandse pandapopulatie.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Wie in ons land nog reuzenpanda’s wil zien zal er voor naar Rhenen moeten. In Ouwehands Dierenpark leven de laatste exemplaren van deze bedreigde diersoort in Nederland. In april werden reuzenpanda’s vanuit China overgevlogen. Slechts twee zijn er nog in leven.

Bioloog Alphons Droog maakt zich grote zorgen. “Begin dit jaar is het aantal panda’s in Nederland licht gestegen, maar over de laatste millennia zien we een dalende tendens. Sinds april is het aantal reuzenpanda’s in ons land niet meer toegenomen. In de Biesbosch en op de Veluwe zijn de laatste paar duizend jaar zelfs helemaal geen reuzenpanda’s meer gezien. Dat is zeer zorgelijk”, aldus de bioloog.

Droog voorspelt dan ook weinig goeds voor de Nederlandse reuzenpanda. “Het is vijf voor twaalf voor deze dieren. Een reuzenpanda wordt gemiddeld niet ouder dan 25. Als de laatste twee exemplaren sterven, is de reuzenpanda definitief uit het Nederlandse landschap verdwenen. Net als de laaf en de dinosauriër.”