Paarseizoen vrouwen eerder begonnen door zachte winter

Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Door de zachte winter en de relatief hoge temperaturen is de natuur danig in de war. Het paarseizoen van de vrouw is nu al begonnen, anderhalve maand eerder dan normaal. Dat zegt de bekende Amsterdamse vrouwenonderzoeker Bastiaan Ruyt. 

Ons land heeft momenteel een opvallend zachte winter. De temperatuur lag in de afgelopen weken rond 10 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in januari zo’n 4 graden hoort te zijn. “Dat heeft gevolgen voor de hormoonscyclus van vrouwen. Normaal loopt het paarseizoen van vrouwen gelijk aan dat van de harlekijnkikker, maar dit jaar zijn ze er extreem vroeg bij. Vorige week werden al de eerste signalen waargenomen”, weet Ruyt.

“Vrouwen zijn in de winter tamelijk passief”, legt de onderzoeker uit. “In het voorjaar begint de zogenoemde balts. De vrouw probeert dan met verleidelijke bewegingen en geluiden een mogelijke partner over te halen tot de paring. Soms blijft een vrouw haar hele leven bij dezelfde man, maar zeker niet altijd. Meestal verliest de vrouw na een tijdje haar interesse.”