OVnu: “Nederland kan prima zonder treinen”

Foto: DNieuwland / Shutterstock.com

De Nederlandse Spoorwegen kunnen worden opgedoekt. Nederland redt zich prima zonder treinen. Dat is de voorzichtige conclusie van reizigersbond OVnu na de zeer beperkte dienstregeling van de afgelopen maanden.

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken reden in de afgelopen maanden nauwelijks treinen. Reizigers kozen massaal voor de auto. Toch leidde dat niet tot extra files. Op de weg was het zelfs veel rustiger dan normaal.

“De auto blijkt voor de meeste reizigers een comfortabel alternatief. Veel reizigers waren juist blij dat ze een keertje niet in zo’n smerige stinktrein hoefden”, aldus de reizigersbond. “Eigenlijk hebben we van die hele coronadienstregeling nauwelijks hinder ondervonden. Je kunt je afvragen waarom we zo’n slecht functionerend, peperduur kutbedrijf als de NS in hemelsnaam nog in stand houden.”

Het kabinet kan zich vinden in de conclusie van OVnu, maar vindt het nog te vroeg om het spoornet te ontmantelen. “Er zijn nog steeds mensen die met de trein reizen, al worden het er gelukkig wel steeds minder”, zegt minister Van Nieuwenhuizen. “Voor de politiek ligt er nu de taak om ook de laatste treinreizigers de auto in te krijgen.”